Jaké jsou různé typy náušnic?

Náušnice se nosí po staletí, díky čemuž měli designéři hodně času na to, aby zdokonalili jejich tvar, vyvinuli jedinečné vzory a přivedli náušnice do výšin umění. Dobře zvolené náušnice by měly na jedné straně zdůraznit ženskou krásu a na druhé straně by měly ladit se zbytkem outfitu. Designéři se je snaží navrhnout tak, aby vyhovovaly vkusu a preferencím každého. To není jednoduché. Proto v průběhu staletí vznikly různé druhy těchto krásných šperků. Co znamenají různé názvy náušnic v uchu? Jaké jsou typy náušnic? V krátkosti si rozebereme tyto nejdůležitější vzory.

Náušnice na šroubek a puzetu

Napichovací náušnice se nazývají také napichovací nebo jednoduše napichovací. Jsou nejoblíbenější a nejvíce nošené z různých dostupných typů náušnic. Přestože převládají jednoduché náušnice, mohou mít podobu sofistikovanějších a zdobnějších. Neexistuje žádné pravidlo. Název těchto náušnic pochází ze způsobu zapínání náušnice na ucho. Napichovací náušnice se skládá ze dvou částí; náušnice se stříbrným nebo zlatým špendlíkem připevněným v zadní části a zapínáním (lidově beránkem nebo motýlem) nasazeným na náušnicový puzet na zapínání a přichycení k uchu. Takto je náušnice zajištěna proti vypadnutí a ztrátě. Motýlek by měl být vyroben ze stejného materiálu jako náušnice, někdy jsou beránky ze silikonu. Na fotce jsou právě takové stříbrné napichovací náušnice. Milé že?

Stříbrné napichovací náušnice jsou mezi ženami nejoblíbenějším a nejnosnějším typem náušnic. Přestože převládají jednoduché stříbrné náušnice, mohou mít podobu sofistikovanějších šperků různých tvarů a velikostí. Všechny však mají stejnou vlastnost - krásně zdůrazňují ženskou krásu majitelky.

Náušnice s anglickým zapínáním - Bigiel English

Myšlenka náušnic zapínaných anglickou sponou je podobná cvočkám. Náušnici provlečeme přes dírku v uchu a z druhé strany ji zajistíme proti vypadnutí pomocí západky. Rozdíl je v tom, že anglické náušnice na zapínání jsou jednodílné. Tento typ náušnic nemá přídavný špunt – motýlek – jako tomu bylo u napichovacích náušnic. Formou zarážky je zadní část náušnice, přes kterou provlečeme špendlík vyčnívající z náušnice, zacvakneme a je to hotové, ouško nám zdobí krásná náušnice! Náušnice s anglickým zapínáním jsou mezi ženami mimořádně ceněné kvůli snadnému nasazení a dvojí bezpečnosti. V první řadě je náušnice jištěna stejně jako v případě šroubu a v druhé řadě tím, že je náušnice jednodílná, nám nehrozí ztráta motýlka na zapínání. Na fotce jsou právě takové stříbrné náušnice s anglickým zapínáním.

Náušnice na kolečku

Kruhové náušnice dostaly svůj název podle svého tvaru. Na rozdíl od dvou předchozích typů náušnic, jejichž názvy souvisely s typem zapínání, je v tomto případě název spojen s tvarem tohoto typu náušnic. Nebyla náhoda, že se dostali do našeho seznamu. Náušnice ve tvaru kruhu jsou možná jedním z nejstarších designů náušnic. Stojí za to zdůraznit, že od starověku nepřestaly být módní. Zbožňují je celebrity, a tak tady a tam máme stále nové a nové vzory, které se nyní musí nosit. Nejatraktivnější na nich je, že mohou mít různé velikosti, od jemných maličkých kruhových náušnic (někdy zvaných huggies) až po obrovské kruhové náušnice, které nikdo neprojde. Zapínání na těchto náušnicích je podobné anglickým zapínáním. Na fotografii jsou stříbrné kruhové náušnice zdobené vzácnými safíry.

Visící náušnice

Visící náušnice jsou navrženy tak, aby byly jemné a nádherné. Visí pod uchem a jsou v různých délkách. Stává se, že sahají po ramena, ale najdou se i takové, které jen mírně klesnou pod úroveň ucha. Designéři vynaložili mnoho úsilí, aby jim dodali lehkost, efekt mlhy. Skvěle se hodí k lehkým letním šatům. Tento typ náušnic je velmi často zdoben drahými kameny, stejně jako ty stříbrné visící náušnice na fotce, zdobené nádhernými tanzanity. Většinou se upevňují otevřeným drátkem do ucha (o tom se dočtete dále) nebo špendlíkem. Se sepnutými vlasy vypadají velmi pěkně. Často se vybírají na důležité obřady nebo večerní šaty. Nevěsty si jako součást svatebních šperků nejčastěji vybírají visící náušnice.

Otevřené náušnice 

Tento typ náušnic má svůj název podle typu zapínání, které je vyrobeno z dlouhého drátu, zaobleného v místě, kde prochází otvorem v uchu, a končí daleko dolů na druhé straně knoflíkové dírky. Odtud pochází název tohoto typu náušnic – s otevřeným zapínáním. Tento způsob uchycení náušnice v uchu zajišťuje, že náušnice nevypadne a na druhé straně je její nasazení velmi jednoduché. Stačí prostrčit drát skrz otvor v uchu a je to. Tento typ zapínání je velmi dobrou alternativou zejména pro ženy, které nemají rády nebo nemohou nosit napichovací náušnice. V případě kratších drátků však existuje určité riziko, že náušnice z ucha vyklouzne, proto má mnoho drátků na zadní straně ucha dodatečný ohyb, aby se minimalizovalo riziko ztráty náušnice. Většina náušnic na rybičku jsou visící. Kromě toho jsou často navrženy tak, aby dobře ladily s drahými kameny. Na fotografii máme příklad takové kompozice. Stříbrné náušnice zapínané otevřeným drátkem do ucha s krvavě červenými granáty.

Lustrové náušnice

Lustrové náušnice jsou velmi dekorativním typem náušnic. Jejich počátky sahají do baroka a viktoriánského období. Tyto náušnice lze rozlišit podle barvy, velikosti, stylu. Zpravidla platí, čím větší, bohatší, tím lépe. Neexistuje jasně stanovená hranice, jak dlouho mohou být. Známé jsou lustrové náušnice, které sahají hluboko pod linii ramen. V posledních letech je o tento druh šperků velký zájem. Designéři jim věnují velkou pozornost. Dá se říci, že se jedná o nejmódnější typ náušnic za poslední roky. Tuto módu živí i známé osobnosti, které si jimi horlivě zdobí večerní outfity, protože jsou zakřiknuté a poutavé.

Pár slov shrnutí k názvům a typům náušnic

Každá z dam si z široké nabídky dostupných typů a provedení náušnic vybere to, co nejvíce vyhovuje jejímu vkusu a stylu. Každá z žen se cítí dobře a krásně v něčem jiném. Je důležité, aby to designéři neztratili ze zřetele a navrhli jak krásné stříbrné napichovací náušnice, tak lustrové náušnice. Ale ani my bychom se neměli fixovat na jeden typ ničeho jiného než náušnice a každou chvíli vyzkoušet něco nového. Snad se o nově objevené věci dozvíme a bude se nám líbit více než osvědčená. Svět patří odvážným! A jaké náušnice preferujete vy? Podělte se s námi o svůj názor.