Je to radikálně! Smaltované šperky vyniknou

Odvěké řemeslo smaltování dostává naprosto moderní podobu s barvami, které září v tomto vzrušujícím trendu šperků.

Integrace starého a nového je běžná v mnoha designérských disciplínách. Vzpomeňte si na komodu ve stylu Art Deco v moderním obývacím pokoji, vintage kabelku Chanel, která se nosí se zcela novým oblečením Max Mara, starožitné hodinky s moderním koženým řemínkem. Současní odvážnější klenotníci, kteří neustále hledají způsoby, jak učinit staré techniky relevantními, modernizují umění smaltování.

První použití smaltu se datuje do Mykén v XIII. Století před naším letopočtem, kde se stopy materiálu našly na archeologických nalezištích. Technika sklovitého nebo horkého smaltu je založena na taveného práškového skla na kov, keramiku, nebo sklo. Pigmentovaný prášek roztaje a pokryje povrch hladkým a lesklým povrchem. Trvanlivost a živost barvy závisí na přesně kontrolované vysoké teplotě během vypalování, což také ovlivňuje texturu a krycí schopnost skloviny. Francouzská šperkařka a specialistka na smalt, Joséphine de Staël, vysvětluje: „Barva a materiál jsou skutečně klíčem ke sklovitému smaltu, k dosažení nejlepší průsvitnosti musíte použít jemné stříbro nebo zlato a nejjemnější barvy práškového skla pocházejí z Japonska.“

Guilloché, champlevé a cloisonné jsou jen některé z různých technik smaltování, které se vyvinuly v průběhu staletí. V období secese byl plique-a-jour email velmi populární. Smalt nemá žádný podklad umožňujícímu světlu prosvítat, jak přes vitráž a šikovně jej používali klenotníci jako René Lalique. Paní de Staël pokračuje: Zvládnutí barev – s jejich zřetelnými a jedinečnými body pálení – a kamna vyžaduje roky tréninku. Jedná se o vysoce technickou formu umění vyžadující skutečné vědecké poznatky o teplotách tání a také vysoce intuitivní, která vyžaduje citlivost na materiál.“

Naproti tomu lak a studený email jsou jednodušší techniky, které nemají sklovitý povrch, ale hustý, neprůhledný barevný blok. Místo toho, aby se začalo s práškem, na kus se nanese pryskyřice a poté se vypálí při nízkých teplotách (150 stupňů Celsia), aby ztuhl. Paní de Staël vysvětluje: „Je to trochu jako srovnávat nejlepší olejomalbu (sklovitý email) s obrazem vytvořeným plakátovými barvami (lak/studený email). Lakování se dělá mnohem jednodušší a je s tím méně ohrožení, protože při sklovitém smaltu nikdy nevíte, co se může v peci stát, ale nevydrží tak dlouho.“

Podívali jsme se na klenotníky z celého světa, kteří používají horký i studený smalt v oku lahodících jasných barvách s oslnivými výsledky.

Točený prsten Baby Vine od Bea Bongiasca je chytrým balancem, který jemně umísťuje baby modrý topaz na špičku vinutí stříbrné úponky pokryté jasně červeným smaltem.

Bea Bongiasca, která vystudovala design šperků na Central Saint Martins v Londýně, vede cestu v používání smaltu ve vzrušujících, současných formách. Svou společnost založila v Miláně v roce 2013 a je známá tím, že hraje všemi barvami duhy se zaměřením na odvážné kontrasty. Její módní kolekce Vine spojuje drahokamy a smalty v živých barvách: akvamarín se pojí s bonbonově růžovým smaltem, horský křišťál vyniká proti bordó a ametystovým střetům s jasnou oranžovou pro hravý efekt.

Diamantové prsteny Florentine od Boodles jsou dostupné ve světle růžové, námořnické a baby blue, jakož i v bílém smaltu.

V dubnu 2022 Boodles představil florentskou kolekci. Jemnost klenotnictví se sídlem ve Spojeném království využívá smalt ve světle růžových, námořnických a baby blue odstínech, jakož i obyčejné bílé nátěry. Dotek sytě modrého smaltu zvýrazňuje diamant broušený Ashoka, což je patentovaný 62-fazetový diamantový brus dostupný exkluzivně v Boodles ve Spojeném království. Florentská kolekce obsahuje také vysoké šperky s působivými smaragdy a diamanty v osmihranném broušení.

U Melissa Kaye je podporováno stohování. Kolekce Neon je módní a zároveň vzácná, kombinuje fluorescenční barvy a diamanty.

Chcete-li oživit svůj outfit, vsaďte na šperky neonové barvy od newyorčanky Melissy Kaye. Výtvory Melissy, vítězka ceny Next Generation Award za jemné šperky od organizace Accessories Council v USA, nezůstanou nepovšimnuty díky svým živým žlutým, růžovým a zeleným tónům. Zapomeňte na tradiční diamantové šperky, Melissa vytváří dynamické a pop-jasné poklady, které lze nosit za všech okolností – ještě lépe, pokud je vrstvíte na sebe.

Gemma od Selima Mouzannara je hravá kolekce vyrobená ze zlata, barevných drahokamů a smaltu.

Selim Mouzannar z Bejrútu integruje smalt do několika svých ikonických kolekcí, jako jsou prsteny Aïda a Gemma. Aida, inspirovaná původem designéra z Blízkého východu, obsahuje diamantovou hvězdu zasazenou do prstenu ve tvaru bomby pokrytého smaltem. Smalt má třpytivý a průsvitný povrch imitující odlesky viditelné ve vodě. V klenotech Gemma obklopují a zvýrazňují neprůhledné smalty v nekonečné škále barev jasné středové kameny, které sahají od morganitu a turmalínu až po akvamarín.

Prsten Neon Amoeba od Austy Lee představuje odvážný kontrast mezi aspessartitovým granátem s oranžovou emailovou konturou a indicolitem s fialovým obrysem.

Austy Lee, čínský klenotník, je inspirován všem psychedelickým a používá elektrizující zářivý smalt pro zvýšení intenzity kamene buď ve stejném odstínu, nebo v doplňkové barvě. Leeho výtvory jsou rovnováhou mezi architektonickými liniemi a nápadnými barevnými kombinacemi. Prsten Neon Amoeba nabízí výrazný kontrast mezi spessartitovým granátem a pomerančovým smaltem a indigolitem spárovaným s fialovým smaltem. Tento mladý a talentovaný designér nepřestává překvapovat svojí odvážnou a kreativní paletou barev.

Náušnice Rainbow Sky jsou v charakteristickém tvaru výtvorů designérky Sarah Ho.

Barevné smaltované linie obepínají okraj formy a zvýrazňují jemné řady diamantů. Sarah Ho, milovnice barev, aplikuje smalt na mnohé ze svých kousků. Oceněná designérka dělí svůj čas mezi Londýn a Monako a inspiruje se květinami a jejich mnoha barevnými variacemi, které přetavuje do svých exotických kreací. Tenké smaltované linie vytvářejí vizuální spojení mezi drahými kameny a barevné kontrasty pro fascinující optický efekt.

Tito současní klenotníci, kteří slaví barvy ve svých radostných výtvorech, pomáhají udržet řemeslo smaltu naživu. A i když tato technika existuje už tisíciletí, tak brzy nás to neomrzí.